תכנית מודל כלכלי של השומר החדש למיגור הפשיעה החקלאית  

לצערנו, תופעת היעדר המשילות בשטחים הפתוחים נותרה כשהייתה. האכיפה, ההרתעה, והענישה כמעט ואינם קיימים כלל, והתוצאה היא שהפשע משתלם!
אחת הסיבות העיקריות לקיומה של פשיעה חקלאית היא שבמאזן השיקולים של העבריין הוא מגיע לתוצאה שהפשע משתלם. התועלת עולה באלפי מונים על הסיכון שבמקרים רבים כלל לא מורגש. במשולש שווה צלעות שבמרכזו הטיפול בפשיעה החקלאית ישנם שלושה מרכיבים עיקריים: 

  1. נוכחות
  2. אכיפה אפקטיבית
  3. מערכת משפט חזקה 

במקרים רבים גורמי האכיפה אינם נותנים מענה ראוי. זאת מתוך עומס על המערכת, ניתוב כוח האדם למשימות אחרות, חוסר היכרות עם השטחים הפתוחים, בירוקרטיה ועוד. בעיה מרכזית נוספת בפשיעה החקלאית היא ביזור סמכויות האכיפה על פני גופים רבים ונפרדים מג"ב ומשטרה, יחידת הפיצו"ח, הסיירת הירוקה, השירות הווטרינרי. בכל סוג אירוע נדרש גורם סמכות אחר ולעיתים אף כמה גורמים יחד וכך מקרים רבים "נופלים בין הכיסאות" ואינם מטופלים כיאות. 

רכב שרוף כתוצאה מפשיעה חקלאית. כל הזכויות שמורות לארגון השומר החדש

 Boots on the ground | מגפיים על הקרקע

עוד מימיו הראשונים של ארגון השומר החדש הובן שהמציאות בשטח מחייבת נוכחות מוגברת וכי נוכחות בשטחים הפתוחים מורידה בעשרות מונים את אחוזי הפשיעה. כך התפתח הרעיון של ארגון מתנדבים שפשוט מיצרים מכפלת כוח אדירה לחקלאי הבודד. נוכחות המתנדבים בשטח גורמת לעבריינים לעבור לבצע את זממם במקום אחר. מכאן הלך ועלה הצורך להגביר את הנוכחות על פני שטחים חקלאים רחבים יותר ויותר ולגייס עוד ועוד מתנדבים. המתנדבים רואים את התנדבותם בארגון כשליחות אך עדיין נוכחותם בשטח אינה ממגרת באופן סופי את הבעיה מפני שמבצעי הפשיעה ממשיכים להסתובב חופשי ורק מחכים לשעת הכושר בזמן ובמקום. בארה"ב למשל, החקלאי האמריקאי שומר בקנאות רבה על שטחו וכך נוצרה נורמה ידועה לכל – מי שנכנס לשטח חקלאי ללא היתר – דמו בראשו. יובהר בזאת מעל לכל ספק שאין כל כוונה ליצר מציאות שכזו גם בישראל, אולם עולה צורך ממשי בהקמת גוף אכיפה אחד בחסות המדינה, שירכז אצלו את כלל הסמכויות הנדרשות לטיפול מול עברייני הפשיעה החקלאית ויביא לשינוי המציאות בשטח בכך שהנוכחות המוגברת לא רק תמנע את הפשיעה באותו שטח גאוגרפי, אלא תביא לתפיסה של העבריינים ומיצוי הדין עמם ובכך תמגר אט אט את התופעה מהשורש. 

הפתרון המתבקש הינו הקמת רשות לאומית לטיפול בפשיעה החקלאית (הרלפ"ח)/סיירת הכפר (או כל שם אחר שיבחר). משרד החקלאות ופיתוח הכפר יפעל להקמת גוף ממשלתי חדש ונפרד מכל גוף קיים אחר. עובדי הגוף שיוקם יחזיקו באופן מרוכז בסמכויות הנדרשות לשם התמודדות ראויה עם כלל סוגיה השונים של הפשיעה החקלאית. זאת בדומה לגופים ממשלתיים נוספים הקיימים כיום כגון רט"ג, משטרה ירוקה, יח' האכיפה של משרד האוצר וכו'.

כל הזכויות שמורות לארגון השומר החדש

הסמכויות הנדרשות לטיפול בפשיעה החקלאית

  • עיכוב 
  • מעצר 
  • קנס מנהלי גבוה 
  • חילוט רכוש 
  • שימוש בצ'קלקה  
  • נשק אישי/טייזר 
  • הרחקה 

ריכוז הסמכויות בגוף אכיפה אחד בנפרד מכל גוף אחר, יאפשר טיפול מהיר ואפקטיבי וייצר הרתעה ראויה אשר תעשה בעיקר על ידי מתן קנסות מנהליים באופן מידי למבצע העבירה. מתן קנס מנהלי יביא לכך שמבצע העבירה יצטרך להוכיח את חפותו בהליך המנהלי ולא החקלאי נפגע העבירה (בדומה לקנסות תעבורה). הגוף שיוקם יפעל על פי מדדים ויעדים ברורים (שנתי ורב שנתי) ויקיים קשר ישיר ורציף עם כלל גופי האכיפה הקיימים. כמו כן, הוא יפעיל מתנדבים בדומה למתנדבי השומר החדש אשר יהוו עבורו מכפלת כוח. לצד פתרון זה וכדי לתת מכת מחץ לפשיעה החקלאית עדיין עולה צורך בקידום חקיקה להחמרת ענישה וקידום מנגנון משפטי שיאפשר העמדה לדין והרשעה בהתאם להיקפי הפשיעה בפועל (טיפול מקביל בשתי הצלעות הנוספות במשולש).

חקיקה נדרשת

התייחסות המדינה לפשיעה החקלאית כמכת מדינה והחמרת ענישה באופן משמעותי תוך התייחסות בסעיפים ספציפיים לעבירות: סעיף גביית דמי חסות (ס' 429 לחוק העונשין) וסעיף פגיעה במזיד בשטחים חקלאיים (ס' 452א לחוק העונשין).

 מנגנון משפטי

התוכנית של אברומי ישי לפיצול סמכויות היועמ"ש ותביעה כללית. קיום רפרנטים לפשיעה חקלאית בפרקליטות לפי מחוזות, שבעזרת עבודת הרשות שתוקם, אשר יפעלו להגשת כתבי אישום והרשעות באחוזים גבוהים ובהתאם להיקפי הפשיעה, וכן לגזר דין ראוי בהתאם להצהרה שהפשיעה החקלאית היא מכת מדינה ויש להחמיר את הענישה למען יראו וייראו. רק בדרך זו הפשיעה החקלאית כבר לא תשתלם ועבריינים יחדלו או יפחיתו משמעותית את העיסוק בה.

לקריאת והורדת התוכנית המלאה לחצו כאן. מעוניינים להשפיע על החברה בה אתם חיים ולעזור לחקלאים בשמירה? מוזמנים להיכנס לאתר ולקבל עוד מידע.

שתפו כתבה זו

הצטרפו לשומר החדש

השומר החדש הינו ארגון חברתי חינוכי וציוני שהוקם בשנת 2007 על ידי קבוצת מתנדבים אוהבי הארץ בכדי לשמור על אדמות המדינה תוך סיוע והעצמת החקלאים וגורמי האכיפה,לצד חיבור אזרחים וצעירים לאדמה, לאהבת הארץ ולזהות ציונית