הרשות הלאומית למשילות בישראל – תוכנית אסטרטגית לחיזוק שלטון החוק

התרופפות שלטון החוק

בשנים האחרונות אנו עדים לכרסום משמעותי במצב שלטון החוק במדינת ישראל. התוצאה המרכזית של התופעה הינה, ערעור משמעותי בתחושת הביטחון של האזרחים שומרי החוק. על אף שיש בהחלט תועלת בבדיקה וניתוח התהליכים שהובילו למצב זה, גם לצורך גיבוש המענה הנדרש כעת, באמור להלן לא נתייחס לכך, ונתמקד בהצגת תפיסה מעשית להתמודדות עם האתגר של חיזוק שלטון החוק והשבת תחושת הביטחון האישי לאזרחי ישראל.

דוגמאות לתופעות רלבנטיות לנושא שבנדון:

  • גביית דמי חסות מבעלי עסקים, אתרי בנייה, חקלאים ועוד.
  • עבירות נשק סחר, אחזקה, שימוש לצורך הפחדה וחיסולים.
  • עבירות פליליות " שגרתיות " פריצות לבתים ורכבים, גניבת רכבים, פירוק וסחר בחלפים.
  • גניבות חקלאיות כולל השתלטות על שטחי מרעה, שטחי גידול, איומים על חקלאים, הצתות , הרס תשתיות חקלאיות וכו'.
  • כריית חול, מטמנות לא חוקיות, עבירות חמורות בתחום איכות הסביבה וכיו"ב.
  • צה"ל כניסה לשטחי אש ולמחנות צה"ל, גניבת אמל"ח, ציוד אישי, שלדות ברזל וציוד צבאי אחר.
ההצעה

הקמת הרשות הלאומית למשילות בישראל, רשות אשר תהיה כפופה לשר המשפטים. הרשות תהיה גוף אופרטיבי הפעול לחיזוק המשילות ושלטון החוק בישראל, באמצעות פעילות סינרגטית של כלל גופי האכיפה הרלוונטיים בישראל, כל גוף בהתאם לסמכויות הנתונות לו על פי חוק. לצורך מימוש ההרתעה יש צורך בשינוי פרדיגמה בנוגע לאחריות הכוללת למיגור הפשיעה והשלטת שלטון החוק, דהיינו, שינוי מתבנית החשיבה היום לפיה האחריות מונחת לפתחם של המשרד לביטחון הפנים/משטרת ישראל, לכך שהאחריות הכוללת הינה של משרד המשפטים והיועמ"ש לממשלה באמצעות פעילות אקטיבית של פרקליט המדינה ופרקליטי המחוז אשר ידרשו להיות מעורבים בהפעלת כלל גופי האכיפה הרלבנטיים.

הנחות עבודה 
  • פעילות אכיפה משולבתחיזוק המשילות ושלטון החוק בישראל ימומש באמצעות שילוב זרועות של כלל גורמי האכיפה ומשרדי הממשלה הרלוונטיים בישראל, אשר יפעלו באופן מתואם על בסיס תוכנית פעולה לאומית אחודה.
  • בסיס מידע ארצי אחוד– יש צורך בבסיס מידע אחוד, ברמה הארצית ( דסק מודיעני ארצי ) שיקבל מידע רלבנטי, באופן שוטף, מכלל רשויות האכיפה הרלבנטיות, ומכריית מידע שוטפת ממכלול מקורות המידע הרלבנטיים. הנ"ל יעובד מודיעינית באופן שיאפשר יצירת תמונת מודיעין ארצית, שוטפת ודינמית, אשר תתייחס לשכבות השונות של המידע ( תופעות, ארגונים, אישים ספצ' וכיו"ב).
  • מעורבות גבוהה – התאמות ופעילות אקטיבית בשלוש הרשויות: שופטת, מחוקקת ומבצעת.
  • אמצעים טכנולוגייםאמצעים טכנולוגיים חדשניים ומתעדכנים נדרשים הן לצורך שו"ב והן לצורך מימוש האכיפה באופן אפקטיבי.

מבנה הרשות למשילות

ראש הרשות  – יתמנה על ידי שר המשפטים ויפעל באופן שוטף מול היועמ"ש לממשלה/ פרקליט המדינה. הפונקציות המרכזיות אשר כפופות ישירות לראש הרשות הן:

יחידת מבצעים ומודיעיןכולל  דסק מודיעיני ארצי אחוד, מחלקת מבצעים משותפת לגורמי האכיפה הרלוונטיים, וחמ"ל שו"ב מתקדם טכנולוגית בו ינוהלו המבצעים בזמן אמת בנוכחות כלל נציגי גופי האכיפה הרלוונטיים למבצע .

יחידה משפטית – תהיה מורכבת מפרקליטים ויועצים משפטיים. מאפייניה העיקריים הם:

  • הפעלת הכח השתתפות בחקירות ובמבצעים, משלב התכנון והלאה, הפעלת אמצעים מנהליים, העמדה לדין וכו'
  • בניין הכח עיסוק בבניין הכח המשפטי של הרשות ושל גורמי האכיפה הרלבנטיים, ובכל חקיקה נוספת אשר תתרום למאבק, כגון, קביעת חזקות בדין, עונשי מינימום וכיו"ב.

יחידה טכנולוגית תעסוק באיתור ופיתוח אמצעים טכנולוגיים, אזרחיים ובטחונים, אשר יכולים לשמש הן את פונקציית השו"ב, והן את הצרכים המבצעיים, ותהווה גוף מנחה בנושא זה לגופי האכיפה הרלבנטיים.

עקרונות פעולה מרכזיים

פעילות סיכולית משולבת של כלל גופי האכיפה הרלבנטיים – התוכנית הסיכולית ( תעדוף יעדים לסיכול, תעדוף הפעלת כלי איסוף מודיעין, פעולות סיכוליות של כל גופי האכיפה הרלבנטיים ליעד שנבחר לסיכול… )  תיקבע במנגנון שיקבע, על בסיס המידע המודיעיני שיגיע מכלל גופי האכיפה והפרקליטות, ויעובד בדסק המודיעיני האחוד של הרשות, שמשימתו, יצירת תמונת מודיעין ארצית נושמת של פעילות משפחות הפשע, עבר הווה ועתיד. הרשות תממש את אחריותה לסיכול הפשיעה באמצעות גופי האכיפה הקיימים אשר יהיו מחויבים להחלטות הרשות ולתוכנית הפעולה הסינרגית עליה יוחלט מעת לעת.

נציגי גופי האכיפה והפרקליטות – כלל גופי האכיפה ו הפרקליטות ( אזרחי, פלילי, תביעה משטרתית וכיו"ב ) יקצו נציגים בכירים שיהיה כפופים ישירות לעומד בראש אותו גוף אכיפה, אשר ישמשו כנציגים הקבועים של גורמי האכיפה השונים ברשות למשילות. בעת מימוש מבצע ספציפי יחברו הנציגים את הכוחות הרלבנטיים מכוחותיהם לבמצע, כולל נציגות בפעילות בשטח ובחמ"ל האחוד

דיווח שוטף לדרג מנהל ולדרג המדיני – ראש הרשות ומטה הרשות ידווחו באופן שוטף לפרקליט המדינה/ יועמ"ש לממשלה, וכן יציגו לדרג המדיני הערכת מודיעין עדכנית, הישגים ותוכנית עבודה מעת לעת.
 
משימות

  • אחריות ליצירת תמונת מודיעין ארצית בנוגע לתופעות, ארגוני פשיעה ואישים הפוגעים, בשל פעילותם הפלילית במשילות ובשלטון החוק בישראל, וזאת, על בסיס מידע גלוי ומודיעין שיתקבל מכלל גופי האכיפה הרלבנטיים.
  • אחריות לקביעת תוכנית עבודה סיכולית, כולל תעדוף, לוחות זמנים לביצוע וכיו"ב.
  • אחריות למימוש פעולות סיכוליות על פי תוכנית העבודה וזאת באמצעות ביצוע חקירות ומבצעים משותפים של כלל גורמי האכיפה הרלבנטיים, בהתאם ליעדי המבצע, בפיקוד/ ניהול על של ראש הרשות בשיתוף נציגי כלל גופי האכיפה הרלוונטיים.
  • אחריות לפיתוח היכולות הטכנולוגיות של הרשות ושל הצרכים הספציפיים של גורמי האכיפה הרלוונטיים הנדרשים להם לצורך מימוש אחריותם להשגת יעדי תוכנית העבודה.
  • אחריות למימוש ההעמדה לדין ונקיטת כלל האמצעים המשפטיים הרלבנטיים, פליליים ומנהליים כנגד היעדים, בהתאם לתוכנית העבודה.
  • אחריות לפיתוח כלים משפטיים, כולל קידום יוזמות חקיקה רלבנטיות לצורך השגת יעדי הרשות ולצורך מתן כלים משפטיים אשר יקנו/ירחיבו את סמכויותיהן של רשויות האכיפה, כגון רמות ענישה, חזקות, עונשי מינימום וכיו"ב.
שתפו כתבה זו

הצטרפו לשומר החדש

השומר החדש הינו ארגון חברתי חינוכי וציוני שהוקם בשנת 2007 על ידי קבוצת מתנדבים אוהבי הארץ בכדי לשמור על אדמות המדינה תוך סיוע והעצמת החקלאים וגורמי האכיפה,לצד חיבור אזרחים וצעירים לאדמה, לאהבת הארץ ולזהות ציונית